ЦИВИЛ бара од институциите да реагираат на повиците за екстремно насилство

ЦИВИЛ – Центар за слобода се залага за општество во кое владее слободата, еднаквоста и правдата, општество во кое граѓанките и граѓаните се чувствуваат безбедни и имаат доверба во институциите, каде што безбедноста, слободата на движењето и слободата на изразувањето се гарантираат со закон и со ефикасно функционирање на системот.

Општество во кое одредени групи постојано повикуваат и вршат насилство врз граѓаните, не може да биде здраво. Постојаните повици за екстремно насилство од одредени групи се последица од воспоставената неказнивост од минатата власт, но и неказнивоста што продолжи и по падот на режимот.

Радикалните структури во земјава непречено и неказниво шират омраза по етнички, верски и политички основи. Многубројни се примерите на пораки во социјалните мрежи, медиумите и графитите, како и на одредени протести во кои доминираат екстремистички ставови и повици на екстремно насилство.

Само еден од многубројните, секојдневни изливи на омраза и повици на насилство е и пораката до навивачките групи да се „мобилизираат“. „Со палки, пиротехника, шипки, молотови коктели да се пресметаме со шиптарско-северџанската полиција, да ги здробиме од ќотек, па после ќе видиме како што, дали насилен упад или нешто порадикално.“ Овој речник не е изолиран инцидент, туку е тренд во јавната комуникација на радикалните структури во Република Македонија.

ЦИВИЛ најостро ги осудува говорот на омразата и повиците на насилство и бара од институциите веднаш и најостро да ги санкционираат сите поединци и групи што шират омраза и повикуваат на насилство. Бараме од институциите да реагираат остро, решително и ефикасно, а на одговорност да ги земат и највисоките раководни структури на политичките партии што посредно или непосредно ги охрабруваат радикалните поединци и групи во земјава.

Print Friendly, PDF & Email

Оваа вест е достапна и на: Albanian English